FRCPath patológus szakorvos

 

RendelésHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Dr. Pálka István -- -- -- 8:00-9:00 --

 

TÁJÉKOZTATÓ AZ ULTRAHANG VEZÉRELT ASPIRÁCIÓS CYTOLÓGIAI MINTAVÉTELRŐL

Az aspirációs cytológiai szakrendelésen a bőr alatti elváltozásokból végzünk mintavételt. A vizsgálat során vékony tűvel végezzük a beavatkozást, a fecskendőben képzett vákuummal sejteket szívunk ki (aspirálunk), majd ezután a sejtekből keneteket készítünk, melyeket mikroszkóppal vizsgálunk meg. Ez egy diagnosztikus eljárás, melynek célja, hogy egy elváltozásról meg lehessen mondani, hogy a gyulladásos vagy esetlegesen daganatos eredetű. Ez utóbbi esetben próbálunk nyilatkozni arról is, hogy jó vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

 

A vizsgálat előnye, hogy ez mindössze néhány szúrással jár (általában kettő, elváltozásonként) azaz kiválthatja és feleslegessé teheti a bonyolultabb (és általában fájdalmasabb) sebészi beavatkozást szövetminta nyerésére.
A vizsgálat az esetek többségében eredményes, azaz diagnózishoz vezet. Ritkán azonban előfordul, hogy ismételt aspirációval sem tudunk sejteket kinyerni, ez általában kemény, heges, meszes elváltozásoknál fordul elő, melyek inkább a jóindulatú elváltozások kategóriába tartoznak.

 

Magát az eljárást végezhetjük ultrahangvezérléssel, amennyiben az elváltozás nem, vagy nehezen tapintható, illetve történhet anélkül, amikor is a vizsgálatot végző orvos a kérdéses elváltozást kézzel jól tudja tapintani. Az eljárás általában a nyirokcsomókat, fej-nyak régiót, pajzsmirigyet vagy az emlőt érinti. További előny, hogy a diagnózis gyors, azaz az esetek legnagyobb részében egy héten belül megvan az eredmény.

A mintavétel vérvételhez hasonló kellemetlenséget okoz. Az esetlegesen előforduló szövődmények: elszíneződés, véraláfutás, bevérzés, mely nyom nélkül felszívódik.

Mely szervekből vehető minta?
 • pajzsmirigy,
 • nyálmirigy,
 • bőr alatti zsírcsomók
 • nyirokcsomók.
 • Alacsony fehérvérsejtszám (leukopenia)

  Gyakran szedünk antibiotikumokat, reuma ellenes szereket és nem is gondolunk arra, hogy ezek a szerek milyen komoly vérképzőszervi elváltozást okozhatnak. A következőkben ennek egyik formájáról, az alacsony fehérvérsejtszámról olvashatunk röviden.

  Bővebben...:  
 • " Frigiditás "
  Frigid, és frigid nő. Frigiditás és a frigiditás gyógyítása
  A frigiditás fogalma
  A frigiditás, a szexuális válaszkészség hiányát jelenti. Megfelelő szexuális ingerekre sem jön kellő képpen izgalomba. Akkor frigid egy nő.
  Bővebben...:  
 • A nyaki eredetű fejfájás legyőzhető

  Szinte minden embernek fájt már a feje életében. A fejfájás nem önálló betegség, hanem valaminek a tünete. Lehet valamilyen testi betegség kísérő jele például gyomorrontás, székrekedés, lázas betegség, magas vérnyomás… jelentkezhet lelki ok miatt...
  Bővebben...:  
 • Benőtt köröm - sok ember problémája
   
  A benőtt körmöt otthon rendszeresen figyelni és ápolni kell! A benőtt körmű ember járjon rendszeresen pedikűröshöz, aki szakszerűen kiemeli a benőtt köröm részt. Ha nincs gyulladásban, a benőtt köröm rész kiemelése nem okoz fájdalmat, nem vérzik. Bővebben...: