Get a free hosting or choose from the Best Web Hosting service
Ma 2018. október 17., szerda, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz. A Kamilla Egészségcentrum boldog névnapot kíván!
Keresés a weboldalon
Vendégkönyv
Árlista
Hírlevél


Elérhetőségeink
Szeged, Francia u. 4/a

Előjegyzés:
H-Cs 9 - 17 óráig
P 9 - 15 óráig
Tel.: 62/46-46-46
Mobil: 30/8-46-46-46
Skype: szakorvos
Térkép:

kattintson a térképre
Jelenlegi látogatóink
Oldalainkat 58 vendég böngészi
Kezdőlap Orvosaink Dr. Pálka István

Dr. Pálka István

Dr. Pálka István
FRCPath patológus szakorvos

Rendelés
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Dr. Pálka István
--- --- --- 08.15-8.45 ---

TÁJÉKOZTATÓ AZ ULTRAHANG VEZÉRELT ASPIRÁCIÓS CYTOLÓGIAI MINTAVÉTELRŐL

Az aspirációs cytológiai szakrendelésen a bőr alatti elváltozásokból végzünk mintavételt. A vizsgálat során vékony tűvel végezzük a beavatkozást, a fecskendőben képzett vákuummal sejteket szívunk ki (aspirálunk), majd ezután a sejtekből keneteket készítünk, melyeket mikroszkóppal vizsgálunk meg. Ez egy diagnosztikus eljárás, melynek célja, hogy egy elváltozásról meg lehessen mondani, hogy a gyulladásos vagy esetlegesen daganatos eredetű. Ez utóbbi esetben próbálunk nyilatkozni arról is, hogy jó vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

A vizsgálat előnye, hogy ez mindössze néhány szúrással jár (általában kettő, elváltozásonként) azaz kiválthatja és feleslegessé teheti a bonyolultabb (és általában fájdalmasabb) sebészi beavatkozást szövetminta nyerésére.
A vizsgálat az esetek többségében eredményes, azaz diagnózishoz vezet. Ritkán azonban előfordul, hogy ismételt aspirációval sem tudunk sejteket kinyerni, ez általában kemény, heges, meszes elváltozásoknál fordul elő, melyek inkább a jóindulatú elváltozások kategóriába tartoznak.

Maga az eljárást végezhetjük ultrahangvezérléssel, amennyiben az elváltozás nem, vagy nehezen tapintható, illetve történhet anélkül, amikor is a vizsgálatot végző orvos a kérdéses elváltozást kézzel jól tudja tapintani. Az eljárás általában a nyirokcsomókat, fej-nyak régiót, pajzsmirigyet vagy az emlőt érinti. További előny, hogy a diagnózis gyors, azaz az esetek legnagyobb részében egy héten belül megvan az eredmény.

A mintavétel vérvételhez hasonló kellemetlenséget okoz. Az esetlegesen előforduló szövődmények: elszíneződés, véraláfutás, bevérzés, mely nyom nélkül felszívódik.
Mely szervekből vehető minta?
- pajzsmirigy,
- nyálmirigy,
- bőr alatti zsírcsomók
- nyirokcsomók.

Rendelőnkben a mintavétel eseti jelleggel történik, telefonos előjegyzés alapján.

Időpont egyeztetés, információ:
H-Cs 9-17, P 9-15 óráig: (62) 46-46-46, (30) 8-46-46-46.

 
Időjárásjelentés
Képgaléria
No images
Partnerek, Linkek
Hirdetés
Hirdetés
Facebook like
Hirdetés
Oldal fordítása
English Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Croatian Czech French German Greek Italian Portuguese Russian Spanish Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Hungarian
Oldal megosztása